Recepten > Oliebollen
Terug naar het receptenoverzicht
Terug naar het overzicht van koek, snoep en taart

Ingrediënten voor ca 50 stuks:
1 kilo bloem
23 gram instantgist
20 gram zout
50 gram basterdsuiker
300 ml bruin bier op kamertemp.
560 ml melk op kamertemp.
100 gram gesmolten boter, afgekoeld tot kamertemp
1 ei op kamertemp.
400 gram rozijnen
1 flinke appel in kleine stukjes

oliebollen bakken
Bereiding:
Meng bloem en gist.
Voeg toe: zout en suiker, en meng dit.
Voeg toe: bier, melk, boter, ei. Mix dit tot een glad deeg.
Laat het deeg 15 minuten rusten.
Voeg nu appel en rozijnen toe.
Laat het deeg 60 minuten rijzen, in een kom met een vochtige doek erover,
op een aangenaam warme en tochtvrije plaats.
Niet op kokend water of in de magnetron.

Verwarm ondertussen zonnebloemolie in de frituur tot 180 graden celsius.

Schep met een vette ijsschep een afgestreken schep deeg uit de kom,
en laat dit rustig in de olie glijden.
Niet te veel oliebollen in één keer bakken, afhankelijk van de grootte
van je frituur 3 tot 6 oliebollen tegelijk.
De oliebollen keren vanzelf om als er een kant gaar is, soms moet je even helpen.
Als beide kanten bruin zijn, schep je ze eruit met een schuimspaan.
Leg ze op keukenpapier.
Eet ze met poedersuiker.

Tip: je kunt dit recept ook maken met 600 gram volkoren meel en 400 gram bloem.
Voeg in dat geval 140 ml extra melk toe.